Kohti jahtikautta

Hiekka pölisee vastalanatulla hiekkatiellä, kun Subaru kurvaa näköpiiriin ja parkkeeraa portin eteen Paimion Koirametsän parkkipaikalle. Olemme saaneet vieraita Hämeenlinnasta, josta Koirametsää saapuu testaamaan vanginvartija Jari Asiala koiransa itäsiperianlaika Karan kanssa. Jari laittaa Karan hihnaan ja saapuu Koirametsän eteiseen, sulkee portin ja laskee koiransa vapaaksi aidatulle alueelle.

Heti näkee, ettei tarvitse huolehtia koiran karkaamisesta, on teillä sen verran jykevän näköinen aita”, Jari tuumaa.

Koirametsän aita on kaksi metriä korkea panssariaita, jonka alumiinitolpat on porattu kallioon ja metsämaastossa valettu betonilla maahan kiinni.

Lähdemme kiertämään aluetta. Maasto jakaantuu puoliksi kalliomaisemaan ja puoliksi monipuoliseen sekametsään. Kara katoaa nopeasti näköpiiristä.  Se selvästi seuraa aitalinjaa kartoittaakseen alueen. Päivä on lämmin, suorastaan helteinen. Korppipariskunta tervehtii meitä klonkutuksellaan. Kallioita koristaa paljon kelottuneita puita sekä kitukasvuisia mäntyjä ja koivuja.  Suopursu ja hieskoivu tuoksuvat alavammalla kosteammmalla alueella voimakkaasti. ”Ei tunnu, että oltaisiin Etelä-Suomessa, tässähän pääsee ihan pohjoisen fiilikseen”. Jari on innokas eränkävijä, jonka lomat kuluvat pääosin Suomen Lapissa. Sitä silmälläpitäen hän on tullut tutustumaan Paimion Koirametsäänkin. Kara on vielä nuori koira ja tarvitsee pohjakunnon nostatusta sekä tottelevaisuuden vahvistusta syksyn jahtikautta varten. Kevät- ja kesäaikana koiran vapaanapitoa rajoitetaan lailla. ”Eikä se muutenkaan tulisi kyseeseen, sillä nuori koira oppii vääriä käyttäytymismalleja sekä kiinnostuu vääristä kohdelajeista. Harrastan kanalintupyyntiä ja siinä koiran sorkkaeläimistä kiinnostuminen ei ole toivottavaa. Täällä saa kulkea ilman pelkoa peura-ajoista.

Jari kaivaa taskustaan pillin ja viheltää koiraa luokseen. Karan läähättävä hahmo singahtaa paikalle alta aikayksikön ja saa palkaksi kovat kehut sekä herkkupaloja. Luoksetulo näyttää olevan hyvin hallussa. Jari kertoo, että Etelä-Suomessa laajahakuisen koiran ulkoilutus ja vapaana pitäminen on ympäri vuoden haastavaa, kun isoja yhtenäisiä maa-alueita on niin vähän. 

Myös sudet mietityttävät, kun niitä tuntuu olevan vähän joka pitäjässä tätä nykyä”, Jari toteaa. 

Jari manaa hellekesää, kun koiran treenauttaminen on jäänyt vähän vajaaksi. Vielä on kuitenkin aikaa luoda kuntopohjaa ennen kanalintupyynnin alkua.